Bardzo dobrym rozwiązaniem, które często stosowane jest w diecie sportowca to specjalne batony dla sportowców. Ich skład jest wyjątkowo starannie skomponowany z wysoko jakościowych składników. W zależności od składu i proporcji poszczególnych składników odżywczych można wyróżnić batony białkowe, energetyczne i węglowodanowo-białkowe. Batony białkowe świetnie uzupełniają diety niskowęglowodanową i wysokobiałkową. Oprócz wysokiej jakości białka zawierają też pewną ilość węglowodanów, witaminy i elektrolity. Należy je zjadać około 15 minut po zakończeniu treningu i popić dużą ilością wody. Woda jest ważna do dobrego przyswojenia składników. Batony energetyczne są świetnie przy uprawianiu sportów wytrzymałościowych. Można je zjeść zarówno przed, jak i po wysiłku, a także w trakcie. To właśnie z nich korzystają dziś na trasach wyścigów kolarze czy maratończycy. Batony węglowodanowo-białkowe to starannie dobrane połączenie pełnowartościowych składników, które mogą zastąpić pełnowartościowy posiłek.