Batony energetyczne to produkty chętnie wykorzystywane, przed wszystkim przez sportowców, ale też przez osoby aktywne fizycznie. Są to wysoko przetworzone słodycze, których głównym zadaniem jest dostarczenie do organizmu składników odżywczych, takich jak białko, węglowodany. Batony osiadają olbrzymie wartości tych składników – mogą one dochodzić do 20 gramów na sztukę. Dzięki temu stanowią one “koło ratunkowe” dla osób, które np. podczas długiej wędrówki po górach. Batony są również podręczną przekąską dla sportowców, kiedy nie mogą oni pozwolić sobie na pełnowartościowy posiłek. Działanie batonów to dostarczanie energii, jak również dostarczanie składników niezbędnych do regeneracji oraz budowania masy mięśniowej. Batony białkowe pozwalają także na hamowanie procesów katabolicznych, które uniemożliwiają budowanie mięśni. Batony należą do produktów silnie przetworzyć – oznacza to, iż nie zaleca się spożywania ich w większej ilości. Batony powinny być przyjmowane w towarzystwie wody, gdyż są one silnie sycące.