Batonami energetycznymi nazywamy silnie przetworzone przekąski przeznaczone dla sportowców oraz osób aktywnych. ich zadaniem jest uzupełnienie składników odżywczych, szczególnie podczas czy też po intensywnym treningu sportowym. Batony energetyczne należą do żywności wysoko przetworzonej, to znaczy takiej, która nie powinna być przyjmowana każdego dnia. Ze względu na swoje wartości odżywcze są one stosowane, szczególnie w momentach, kiedy a miejsce przerwa pomiędzy posiłkami. Jedzenie tego typu produktów ma sens. batony są nasycone w węglowodany oraz białko, a te są niezbędne do regeneracji organizmu po wysiłku. Batony energetyczne często wykorzystywane są jako “ratunek” w przypadku, kiedy nie ma możliwości zjedzenia klasycznego obiadu. Taka sytuacja ma miejsce np. podczas wielogodzinnej wędrówki po górach. Batony pozwalają zaspokoić pragnienie głodu oraz uzupełnić niedobory energii, szczególnie wtedy, kiedy faktycznie zaczyna brakować nam sił. batony mogą być stosowane przede wszystkim w towarzystwie wody.