Batony energetyczne stają się popularnym produktem, szczególnie dla osób aktywnych, jak i dla zawodowych sportowców. Istotne jest, iż ich spożywane wiąże się z dostarczeniem do organizmu sporej dawki energii lub też dodatkowego białka, które może zostać wykorzystane na różnorodne sposoby. Batony dzielimy na trzy rodzaje: proteinowe, energetyczne oraz mieszane. Co daje ich spożywanie? Przede wszystkim możliwość uzupełnienia energii – jest to istotne podczas długich treningów czy w momentach, kiedy organizm jest narażony na spory wysiłek. Warto wspomnieć, iż batony węglowodanowe mogą posiadać zarówno cukry złożone, jak i proste – warto wybierać te, które lepiej odpowiadają uprawianej dyscyplinie sportu. Kolejną zaletą tych batonów jest możliwość uzupełnienia białka – w tych przypadkach jest ono wykorzystywane do hamowania katalizy mięśni oraz do wspomagania procesów regeneracyjnych po zakończonym treningu. Batony proteinowe są niezwykle sycące -pomogą również zaspokoić głów, kiedy nie ma możliwości zjedzenia pełnowartościowego posiłku.