Prawidłowe funkcjonowanie organizmu wymaga energii. Jednym z jej źródeł są tłuszcze: nasycone i nienasycone. Zgodnie z zaleceniami dietetyków powinniśmy spożywać przede wszystkim te należące do drugiego rodzaju, a ograniczyć spożycie tych pierwszych. Tłuszcze nasycone sprzyjają odkładaniu się cholesterolu, który jest nam wprawdzie niezbędny, jednak jego nadmierna ilość jest szkodliwa. Ich źródłem są przede wszystkim produkty pochodzenia zwierzęcego: smalec, mięso wieprzowe, i wołowe, śmietana. Zamiast tych produktów wybierajmy oleje roślinne i ryby, zwłaszcza morskie.
Tłuszcze są dla organizmu bardzo dobrym źródłem energii, ich ilość w diecie nie powinna być jednak zbyt duża. Do prawidłowego funkcjonowania wystarczy, jeśli wraz z pokarmem dostarczymy sobie od 20 do 30 % tłuszczy, czyli maksymalnie 3 porcje. Większa ilość spowoduje, że organizm zmagazynuje je w postaci tkanki tłuszczowej. Nie można całkowicie wyeliminować tłuszczów z pożywienia. Są one niezbędne do przyswajania pewnych witamin.