Batony energetyczne to silnie przetworzone produkty spożywcze, które zakupić można w licznych sklepach sportowych, jak również sklepach oferujących suplementy diety. Skład samych batonów uzależniony jest przede wszystkim od ich przeznaczenia. Wyróżnia się trzy rodzaje batonów – białkowe, węglowodanowe i mieszane. Już same nazwy wskazują na to, co będzie kluczowym składnikiem w każdym z nich. W składzie odżywek białkowych królują proteiny – stanowią one nie tylko materiał dla budowania masy mięśniowej, ale również doskonały sposób na zaspokojenie potrzeb organizmu w sole i mikroelementy. Batony węglowodanowe są bogate w cukry, których głównym zadaniem jest oczywiście dostarczanie cennej energii. Batony energetyczne dzielą się ze względu na rodzaj zawartych w nich cukrów. Zawarte w batonach węglowodany pozwalają również skutecznie regenerować organizm, szczególnie po wysiłku. Batony mieszane to doskonała przekąska podczas wielogodzinnych wędrówek po górach. Ich spożycie nie powinno jednak przekraczać pewnego poziomu.