Batony energetyczne traktowane są jako dodatkowe źródło energii lub białka, głównie przez sportowców. Dzięki pomocy tych niewielkich przekąsek możliwe jest dostarczenie dodatkowej dawki energii lub też protein, szczególnie w przypadku kiedy wydłuża się przerwa pomiędzy posiłkami. Batony energetyczne stanowią produkty wysoko przetworzone, jednak ze względu na swoją zawartość są one chętnie wykorzystywane. Warto również podkreślić, że dzielą się one na trzy rodzaje: energetyczne, białkowe oraz białkowo-węglowodanowe. Głównym składnikiem batonów energetycznych są węglowodany oraz witaminy – warto wybierać produkty złożone z cukrów prostych, które szybko wchłaniają się do organizmu. Batony białkowe są niezwykle sycące i najlepiej sprawdzają się po intensywnym treningu – pozwalają dostarczyć niezbędnego białka do budowy masy mięśniowej, który to proces rozpoczyna się właśnie po zakończeniu ćwiczeń. Warto jednak wiedzieć, iż batony białkowe wymagają solidnego popicia wodą. Batony białkowo-energetyczne stanowią zamiennik pełnowartościowego posiłku.