Węglowodany (czyli po prostu cukry) to podstawowy składnik energetyczny ludzkiego organizmu. Muszą być dostarcza do niego cały czas, ponieważ nasz organizm nie jest w stanie poradzić sobie z jego magazynowaniem za wyjątkiem małych zapasów, które gromadzone są w wątrobie i mięśniach. Ten „nadmiar” nie starcza jednak na długo, bo w trakcie około półtorej godzinnej pracy zużywamy całe zmagazynowane zapasy. Trochę inaczej sytuacja wygląda u wysportowanych i wyćwiczonych sportowców, którzy tę maksymalną ilość potrafią zwiększyć do 500 gramów, co w efekcie może znacznie zwiększyć długość maksymalnego czasu treningu. Podstawową rolą węglowodanów w organizmie jest dostarczanie energii niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania komórek. Istotna jest tutaj także regulacja naszego metabolizmu. Węglowodany możemy podzielić na cukry złożone oraz cukry proste. Najwięcej węglowodanów znajdziemy w produktach roślinnych. Zalicza się do nich między innymi tak bardzo popularne w Polsce ziemniaki, bez których wielu z nas nie potrafi wyobrazić sobie posiłku.