Węglowodany to bardzo istotna grupa składników, które każdy sportowiec powinien zawrzeć w swojej diecie. Cukry dostarczają każdego dnia niezbędnej energii potrzebnej do prawidłowego funkcjonowania organizmu, zapewniając stały dopływ do energii. Na ogół węglowodany nie mają tendencji do gromadzenia się w organizmie, dlatego ważne jest, aby stale uzupełniać ich zapasy. Mogą magazynować się w mięśniach i wątrobie, jednak nie są to znaczące ilości. Wyjątek stanowią sportowcy z długim stażem, którym nagromadzona energia może wystarczyć nawet na kilka godzin intensywnego wysiłku (u przeciętnego człowieka wartość ta nie przekracza 1,5h). Węglowodany możemy podzielić na proste i złożone; najłatwiej znaleźć je w produktach roślinnych, ale także i w mleku. Zapotrzebowanie na cukry jest różne i zależne od indywidualnego trybu życia oraz intensywności treningów. Zawodowy sportowiec powinien przyjmować około 2-3 razy więcej tych składników niż przeciętny człowiek. Od tego zależy bowiem energia do treningu.