Węglowodany są kluczowym składnikiem diety zdrowego człowieka. To one dają nam zastrzyk potrzebnej energii, szacuje się, że powinny pokrywać one 50-60% całkowitego zapotrzebowania energetycznego. Ponieważ jednak węglowodany to cukry, wiele osób stara się je ograniczać, bojąc się przytyć.
Dietetycy podkreślają, że węglowodany są w naszym jadłospisie niezbędne. Jeśli chcemy przysłużyć się swojemu zdrowiu, powinniśmy próbować ograniczać węglowodany proste, czyli takie które znajdują się w słodyczach czy słodkich napojach. Nie powinniśmy z kolei bać się węglowodanów złożonych. Znajdziemy je w produktach zbożowych, szczególnie tych z grubego przemiału, roślinach strączkowych, owocach i warzywach. Nie bez znaczenia pozostaje fakt, że węglowodany złożone dostarczają nam także cennego błonnika, tak ważnego dla prawidłowego funkcjonowania układu trawiennego i zbawiennego dla szczuplej sylwetki.
Węglowodany odgrywają ważną rolę w organizmie człowieka. Są niezbędne do utleniania kwasów tłuszczowych i wspomagają syntezę aminokwasów glukogennych. Ilość i rodzaj spożywanych przez człowieka węglowodanów ma ogromny wpływ na długość i jakość jego życia.