Batonami energetycznymi nazywamy produkty spożywcze, dedykowane przede wszystkim dla sportowców. Należą one do żywności wysoko przetworzonej, która nie powinna stanowić zamiennika dla pełnowartościowych posiłków takich jak obiad czy kolacja. W polskich sklepach sportowych znajdziemy trzy rodzaje tego rodzaju batonów: energetyczne, białkowe oraz mieszane. Białkowe posiadają wiele białka, są niezwykle sycące. Pomagają one w rozbudowie mięśni. Batony energetyczne dodają energii, poprawiają wydolność organizmu oraz pozwalają na szybką regenerację po treningu. Istotne jest, iż tego rodzaju przekąska jest w stanie odpowiednio zregenerować organizm i przygotować do dalszej pracy. Ostatnim rodzajem batonów są przekąski mieszane, posiadające zarówno węglowodany jak i białka. Konieczne jest, aby były one spożywane po treningu lub w jego trakcie. Batony posiadają niewielkie rozmiary, przez co można nosić je w kieszeni spodni czy też torbie treningowej. ich ceny są zróżnicowane, wiele z nich posiada również kreatynę, HMB czy glutaminę.