Guarana, czyli Paulinia cupana (cierniopląt lub osmęta), stała się marketingowym hitem. Ziarno zawierające więcej kofeiny niż kawa, stymuluje zarówno układ krążenia, jak i układ nerwowy. Dzięki swoim energetyzującym właściwościom występuje w postaci łatwo połykanych tabletek, napojów, ekstraktów i proszków do rozrobienia. Zalecana jest w przypadku silnego zmęczenia, zaburzeń koncentracji i pamięci, bólów głowy, słabego krążenia krwi. Suplement diety (łącznie 100 miligramów na dobę) powinno stosować się przed południem, aby nie zaburzać rytmu dobowego. Produktu nie powinni stosować chorzy na cukrzycę, nadciśnieniowcy oraz kobiety karmiące piersią i w ciąży. Efektów ubocznych jest sporo, w tym bezsenność, tachykardia, niepokój, zaparcia oraz nadmierny wzrost ciśnienia tętniczego. Spożywanie guarany jest idealnym rozwiązaniem dla osób nietolerujących smaku kawy, bądź po wybielaniu zębów, kiedy należy stosować tzw. białą dietę. Można nią także regulować ciśnienie tętnicze u osób będących niskociśnieniowcami.