Batony energetyczne możemy podzielić na kilka rodzajów, które dopasowane są do innych potrzeb konkretnych sportowców i osób aktywnych. Przede wszystkim do wyboru mamy batony białkowe, których przeważającym składnikiem są pełnowartościowe białka, w tym również aminokwasy BCAA. Batoniki te mogą być doskonałym uzupełnieniem diety wysokobiałkowej lub nisko węglowodanowej Batony te są sycące, dlatego ich spożywanie zaleca się w towarzystwie czegoś do popicia, np. wody mineralnej. Batony tego rodzaju zaleca się spożywać tuż po intensywnym treningu. Kolejnym rodzajem batonów są batony energetyczne, w których składzie znajdziemy przede wszystkim węglowodany. Stanowią one doskonałe źródło energii, wiec idealnie sprawdzą się jako przekąska dla sportowców uprawiających dyscypliny wytrzymałościowe. Ważne jest jednak, aby podczas ich wyboru zwracać uwagę na skład – istotne jest, aby nie posiadały one cukrów prostych ani błonnika. Warto wybierać te, które posiadają fruktozę oraz maltodekstrynę. Wyróżniamy również batony białkowo-węglowodanowe.